O društvu‎ > ‎

Čebelarski krožek na OŠ Gornja Radgona

Na OŠ Gornja Radgona čebelarskim krožek deluje že 35let neprekinjeno vse od leta 1977. V njem spoznavajo skrivnosti življenja čebel in čebelarjenja učenci predvsem višjih razredov osnovne šole. Poleg teoretičnega znanja lahko mladi učenci, spoznavajo tudi praktični del čebelarjenja v šolskem čebelnjaku, ki je leta 2006, ko se je Gornji Radgoni odvijal vseslovenski dan čebelarjev, dobil s pomočjo sponzorjev povsem novo podobo. Dvanajst družin, za kolikor je prostora v našem čebelnjaku, vsako leto da kar obilno količino medu, ki ga mladi člani krožka z velikim veseljem točijo in kasneje tudi ponudijo na različnih prireditvah. Med iz šolskega čebelnjaka, pa je postal tudi pogosto darilo.

Poleg medu s katerim se udeležujemo tudi različnih ocenjevanj in za katerega smo prejeli že tudi zlato medaljo na ocenjevanju medu v okviru Kmetijskega sejma v Gornji Radgoni, znamo pripraviti tudi druge čebelje pridelke, kot je propolis, cvetni prah, pa tudi izdelke iz čebeljih pridelkov, kot so lectova srca, medenjake,kozmetične kreme,izdelke iz voska. Izdelavo le teh smo v obliki delavnic prikazali na več javnih prireditvah, pa tudi prireditvah v okviru šole.
Vrhunec leta pa je poleg točenja medu tudi vsakoletno tekmovanje mladih čebelarjev, ki sega učenci vsako leto udeležijo. Za nagrado pa si krožek vsako leto ob koncu šolskega leta privošči izlet, v okviru katerega običajno obiščemo kakšnega večjega čebelarja, lokalne čebelarske muzeje in druge stvari povezane s čebelarstvom. Mentorja krožka sta trenutno Jože Matavž, član ČD Peter Dajnko iz Gornje Radgone in Dragica Vereš učiteljica na OŠ Gornja Radgona.