O društvu‎ > ‎

Novice


Slackline Sešn

objavljeno: 3. avg. 2013, 09:13 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 26. jan. 2014, 02:05 ]

Člani društva smo se odzvali povabilu X-kluba iz Gornje Radgone ter darovali med za nagrade. Zameno so člani X-kluba promovirali naše društvo. Več o dogodku si lahko preberete na sledeči povezavi http://www.pomurec.com/vsebina/15320/FOTO:_Indoor_Slackline_Sesn_v_Gornji_Radgoni.

 

foto: pomurec.com
   
     

Petrov sejem 2013 v Gornji Radgoni

objavljeno: 3. avg. 2013, 08:57 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 12. jan. 2014, 00:31 ]

Odzvali smo se povabilu Občine Gornja Radgona in se dne 29.7.2013 udeležili Petrovega sejma v Gornji Radgoni, kjer smo razstavljali čebelje pridelke in izdelke iz voska.

 
   
     

Dan zemlje v Lisjakovi strugi

objavljeno: 3. avg. 2013, 08:46 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 3. avg. 2013, 08:47 ]

Dne 22.4.2013 smo se odzvali povabilu Občine Gornja Radgona ter se udeležili proslave ob Dnevu zemlje, ki je potekala v Lisjakovi strugi.  Ob prireditvenem prostoru smo imeli postavljeno stojnico s čebeljimi pridelki in izdelki iz voska.

 
 
 
     

Smernice dobrih higienskih navad (HACCP) in posvet o hudi gnilobi čebelje zalege

objavljeno: 3. avg. 2013, 03:34 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 3. avg. 2013, 03:35 ]

 Dne 11.3.2013 smo na Turistični kmetiji Hari v Spodnji Ščavnici organizirali obnovitveno predavanje HACCP in posvet o sanaciji hude gnilobe na področju našega pašnega katastra. Najprej je obnovitveno predavanje HACCP je izvedel g. Tomaž Samec, po predavanju pa je sledil posvet o hudi gnilobi čebelje zalege pod vodstvom ge. Lidije Matavž, ki je prisotne seznanila s pojavom te bolezni na področju pašnega katastra ter sanacijo te bolezni, ki jo je zelo težko zatreti. Na posvet so bili vabljeni vsi, ki imajo registrirane čebelnjake v registru čebelnjakov na področju našega pašnega katastra ter predstavniki sosednjih čebelarskih društev iz Slovenije in Avstrije. Žal, kot je bilo ugotovljeno naknadno so nekateri člani sosednjih društev pripeljali na pašo akacije in kostanja, vendar se niso predhodno najavili in se pozanimali o stanju bolezni na področju našega pašnega katastra, niti niso imeli registriranega stojišča oz. čebelnjaka. Vse smo pozvali k registraciji in obvestili veterinarko go. Lidijo Matavž. Zaradi teh čebelarjev obstaja možnost pojava hude gnilobe na področju pašbih katastrov sosednjih društev. 
 
 
 
 
 

Sejem Agra 2012

objavljeno: 1. jul. 2013, 11:09 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 1. jul. 2013, 11:10 ]

Na sejmu se je naše društvo razstavljalo na stojnici Čebelarske zveze društev Pomurja čebelje pridelke in izdelke iz voska. Čebelarstvo Kerec se je predstavljalo z voščenimi izdelki, Čebelarstvi Hegediš in Vogrinec, pa z medenimi izdelki. Stojnica Čebelarske zveze društvev Pomurja je bila zelo dobro obiskana. Med smo po koncu sejma podarili v dobrodelne namene.

 
 
 
 
   

Trstenjakov pohod 2013

objavljeno: 1. jul. 2013, 10:23 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 12. jan. 2014, 01:03 ]

Člani čebelarskega društva smo se udeležili Trstenjakovega pohoda, ki je potekal dne 5.1.2013. Pohod je potekal iz Gornje Radgone, odkoder so krenili na pot pohodniki v organizaciji Planinskega društva in iz Negove, odkoder so krenili na pohod pohodniki v organizaciji Osnovne šole Negova. Pohodniki so se nato srečali in zbrali v Rodmošcih pred Trstenjakovo domačijo, kjer so si ogledali spominsko sobo, ki jo je uredila Občina Gornja Radgona. Pred Trstenjakovo domačijo smo  razstavljali čebelje pridelke, ki jih je bilo moč kupiti ter brezplačno delili domače medenjeka, ki so šli v slast zlasti otrokom.

 
 
 
 
 
 

Leopoldov sejem 2012

objavljeno: 1. jul. 2013, 09:35 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 1. jul. 2013, 10:25 ]

Odzvali smo se povabilu Občine Gornja Radgona ter se udeležili Leopoldovega sejma, ki je potekal 15.11.2012, kjer smo na stojnici razstavljali čebelje pridelke in izdelke iz voska. Na stojnici so razstavljala čebelarstva Korošec, Kerec in Rajh. Kljub mrazu nas je grela dobra volja in tople ljudi, ki so se ustavljali ob naši stojnici.

 
Leopolsov sejem 2012
 
Leopolsov sejem 2012
 
Leopolsov sejem 2012

Zlata medalja za med Čebelarskega krožka na OŠ Gornja Radgona na ocenjevanju medu ČZDP 2012

objavljeno: 2. jan. 2013, 11:51 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 12. jan. 2014, 00:38 ]

Čebelarski krožek OŠ Gornja Radgona , se je tudi letos udeležil  Pomurskega ocenjevanja medu. Na letošnjem trinajstem ocenjevanju medu je bilo ocenjenih 45 vzorcev iz Slovenije in tudi iz sosednje Madžarske. Krožek ki se ocenjevanja udeležuje že vseh 13 let je za cvetlični med pridelan v šolskem čebelnjaku prejel Zlato plaketo. Na slavnostni podelitvi, kjer so prejeli priznanje iz rok predsednika Čebelarske zveze  društev Pomurja dr. Stanka Kapuna in medene kraljice, so mladi člani krožka pokazali, da poleg znanja čebelarstva obvladajo še eno slovensko tradicijo in sicer igranje na diatonično harmoniko. Tako sta na podelitvi nastopila Matej Bogša in Simon Kerndl in navdušila prisotne na prireditvi.

Čestitamo Čebelarskemu krožku na OŠ Gornja Radgona za doseženo Zlato plaketo za cvetlični med pridelan v šolskem čebeljaku na ocenjevanju medu. Mladim čebelarjem pa želimo še naprej veliko uspehov na področju čebelarstva, kakor tudi glasbenem področju.

 
 
 
 
 
 
 
   

Tradicionalni slovenski zajtrk 2012 v vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni

objavljeno: 22. nov. 2012, 01:06 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 12. jan. 2014, 00:37 ]

Tudi letos je naše čebelarsko društvo sodelovalo pri izvedbi Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki je potekal letos že drugič. Pred tem je Čebelarska zveza Slovenije organizirala 5 let medeni zajtrk v vrtcih. Tradicionalni slovenski zajtrk smo uspešno izvedli v vrtcu Manka Golarja v Gornji Radgoni kateremu so prisostvovali člani našega čebelarskega društva, Marko Vogrinec- tajnik društva, ter članici Marija Hegediš in Ljuba Rajh. Čebelarji našega čebelarskega društva so darovali 10kg medu ter razdelili gradivo Čebelica moja prijateljica 6. Gradivo Čebelica moja prijateljica 6 smo prav tako predali Osnovni šoli Gornja Radgona, da so jo razdelili med otroke na šoli. Z vrtcem Manka Golarja iz Gornje Radgone smo uspešno razrešili zaplet, ki je nastal v zvezi z Tradicionalnim zajtrkom ter se celo dogovorili za poglobitev sodelovanja med letom. Otroci v vrtcu Manka Golarja bodo lahko zajtrkovali med od lokalnih čebelarjev tudi med letom, v okviru dovoljenih meja naročanja iz lokalne oskrbe. O načinu takšnega naročanja se bomo dogovorili naknadno. Otrokom se zahvaljujemo za prisrčen sprejem v njihovi sredini in za prijetno druženje. Med naših čebelarjev so v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka poskusili tudi otroci v zunanjih enotah vrtca, v Črešnjevcih in Negovi, kar nam dokazujejo zanimive fotografije, ki so ta dan nastale v enotah vrtca. Sporočamo, da se bomo z veseljem odzvali povabilu tudi naslednje leto. Posebna zahvala gre tudi ga. Bredi Forjanič, ravnateljici vrtca Manka Golarja iz Gornje Radgone, da smo zaplet s pogovorom uspešno razrešili ter nam je v teh težkih časih za čebelarje prišla na proti s predlogom, da bi med za potrebe vrtca kupovali pri lokalnih čebelarjih.

 
Tradicionalni slovenski zajtrk v Črešnjevcih
 
Tradicionalni slovenski zajtrk v Črešnjevcih
 
 
Tradicionalni slovenski zajtrk v Negovi
 
Tradicionalni slovenski zajtrk v Negovi
 


O tradicionalnem zajtrku v vrtcu Manka Golarja Gornja Radgona so poročali tudi medji. Članke si lahko preberete na spodnjih povezavah:
Zahvala ravnateljice vrtca
Članek na strani pomurje.si


Uspešno izvedeno predavanje Pridobivanje matičnega mlečka

objavljeno: 13. nov. 2012, 14:26 avtor: Tadej Kokol   [ posodobljeno 17. nov. 2012, 09:43 ]

Danes smo uspešno izvedli predavanje iz pridobivanja matičnega mlečka. Predavanje je vodil g. Milan Meglič, ki nam je iz lastnih izkušenj iz prve roke podal informacije o pridobivanju matičnega mlečka v nakladnih in AŽ panjih. G. Meglič nam je podal informacijo, da ponudba matičnega mlečka ne dohaja povpraševanja, čeprav ga v Evropo uvozimo velike količine iz Kitajske, ki pa ni tako kvaliteten, kot je mleček, ki ga lahko pridelamo pri nas. Promocija matičnega mlečka je zelo slaba in bi v prihodnje bilo potrebno narediti kaj več v tej smeri na ravni Čebelarske zveze Slovenije. Predavanja so se poleg članov ČD "Peter Dajnko" Gornja Radgona udeležili še člani čebelarskih društev ČD Sveti Jurij ob Ščavnici, ČD Radenci, ČD Apače, ČD Ormož, ČD Slovenska Bistrica in ČD Beltinci.
Po predavanju je sledil ogled šampanjske kleti, ki nam jo je razkazala g. Valerija Frangež iz Hiše penin Frangež ter nam povedala po kakšnih postopkih pridelujejo penine, ki smo jih nato tudi poskusili.


 
 
 
 
 
 

1-10 of 30